Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Χρώματα, αρώματα και... γεύση


Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σαν φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και όχι συμπλήρωμα. Στη σύνθεση των γευμάτων των αρχαίων Ελλήνων το μέλι περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο τους είτε μόνο του, είτε σαν ύλη παρασκευής σε σάλτσες και διάφορα γλυκά.
Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζετε στης μελισσοκομία είναι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης, που ανατράφηκε – σύμφωνα με τον μύθο- με νέκταρ...κι έγινε αθάνατος
Στους ιστορικούς χρόνους συναντούμε συγγράμματα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία και τη μακροζωία, ενώ ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως την κύρια τροφή τους. Πίστευαν πως έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτόν το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο.

3 σχόλια:

Christina είπε...

Όχι ταριχεύσεις πρωί- πρωί
Μια καλημέρα -μελιού- απλή!

manivesto είπε...

Γιατί όχι;
Και... γλυκό μεγάλο... ταξίδι!

Ανώνυμος είπε...

Μια γλυκιά καλημέρα και από μένα..αυτή η μέλισσα μου κέντρισε το ενδιαφέρον να ζουζουνίσω προς τα εδώ και να ρουφήξω εικόνα μαγική...πετάω τώρα προς το λιβάδι της ζωής...ζουμ ζουμ

Ταξιδιάρικο ,της ψυχής και των χρωμάτων, το μπλογκ σου

καλώς σε βρήκα