Η διαμόρφωση του προγράμματος πλαισιώνεται, ως είθισται, από βαθυστόχαστες αναφορές στο γίγνεσθαι κλπ , στην «κλασική διαλεκτική σκέψη»,στο σύγχρονο προβληματισμό μαζί με αναφορές στη δημοκρατία και τους θεσμούς- έτσι για να μη ξεχνιόμαστε. «Επιχειρεί να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού, μέσα στο γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί» -δηλώνει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιάννης Μαργαρίτης. Ναι!
Πόσο μας κοστίζει όλο αυτό; Λέξη για το λογαριασμό. Αφού λεφτά υπάρχουν και χρησιμοποιούνται για να παραμένει η Αθήνα στο χάλι της, στη ρυπαρότητά της και στην μεσανατολική της απομόνωση…τι σημασία έχει το «πόσο κάνει;»
Μεταξύ άλλων, μας καλούν να δούμε ξανά τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «Ηρακλής, μαινόμενος» και «Σκηνοβάτες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Σταμάτη Φασουλή αντίστοιχα, πάλι την περιοδεύουσα την ελληνική επικράτεια «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, τους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά και «Κρήτες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζαμπουλάκη. Στο δίσκο υπάρχουν επίσης τα «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία και μία θεατρική διαδρομή-ξενάγηση, με τίτλο «Ιερά οδός 2» από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη.
Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα γίνει μεθαύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 21.00 στο Καλλιμάρμαρο, με την παράσταση «Προμηθέας» από το Θέατρο Δρόμου HELIX.
Για την καλύτερη εμπέδωση του αρχαίου δράματος, η δημοτική αρχή εκτός από τις live παραστάσεις, προτείνει κινηματογραφικές ταινίες με θέμα την τραγωδία, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις 2 ως τις 7 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν σε ψηφιακή μορφή οι κινηματογραφημένες παραστάσεις και οι ταινίες: «Αγαμέμνων» του Πέτερ Στάιν, «Βάκχες» του Κλάους Μίκαελ Γκρύμπερ, «Ηλέκτρα» του Αντουάν Βιτέζ, «Μήδεια» του Γιούκο Νιναγκάουα, «Ορέστεια» του Μάικλ Ταλχάιμερ και «Αχαρνής» του Καρόλου Κουν ενώ σε φιλμ τις εξής: «Αντιγόνη» του Γιώργο Τζαβέλλα, «Φαίδρα», «Κραυγή Γυναικών» του Ζυλ Ντασέν, «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Σημειώσεις για μια Αφρικανική Ορέστεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, «Ηλέκτρα» του Μίκλος Γιάνσκο, «Μήδεια» του Λαρσ Φον τριέρτ και «Τα κορίτσια» του Μάε Ζάτερλινγκ.
Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχει πρόβλεψη για σεμινάριο υποκριτικής τεχνικής αρχαίας τραγωδίας, μεγάλη έκθεση προσωπείων του Θάνου Βόβολη, διήμερο Συμπόσιο θεωρητικού προβληματισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου Πανεπιστημίου Αθηνών και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Κρατήσεις θέσεων δεν γίνονται και για εισιτήρια δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Είναι κι αυτά μέρος του δράματος…
1 σχόλιο:
Heips.
I do not understand the text anything.. :D, but I like the image very much.
Δημοσίευση σχολίου