Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Και «πράσινη» και...εναλλακτική!

Την πρώτη μονάδα «αλκαλικής υδρόλυσης» εγκατέστησε η εταιρεία Resomation σε γραφείο τελετών της αμερικανικής Πολιτείας Φλόριντα.
Όπως ισχυρίζεται η εταιρεία που εδρεύει στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η «αλκαλική υδρόλυση», δηλαδή η διάλυση της σορού σε θερμό αλκαλικό ύδωρ, είναι μιαπεριβαλλοντικά φιλική εναλλακτική στην καύση νεκρών, καθώς εκπέμπει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιεί το ένα έβδομο της ενέργειας.
Επιτρέπει δε τον πλήρη διαχωρισμό και ασφαλή απόθεση του αμαλγάματος που βρίσκεται στα σφραγίσματα των δοντιών. Ο υδράργυρος που εκλύεται από την καύση του αμαλγάματος στα κρεματόρια ευθύνεται για το 16% των συνολικών εκπομπών υδραργύρου στην ατμόσφαιρα της Μεγάλης Βρετανίας.
Όσον αφορά στα τεχνικά στοιχεία, η σορός του νεκρού τοποθετείται σε ένα διάλυμα νερού και υδροξειδίου του καλίου, υπό συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, 10 ατμοσφαιρών και 180 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα δυόμιση έως τριών ωρών.
Ο ιστός του σώματος διαλύεται στο υγρό το οποίο εν συνεχεία διοχετεύεται στο σύστημα αποχέτευσης, χωρίς να ενσκήπτει κίνδυνος για το περιβάλλον.
Τα οστά από την άλλη πλευρά απομακρύνονται από τη μονάδα και διοχετεύονται σε ένα θραυστήρα, όπου συλλέγονται μέταλλα, όπως ο επικίνδυνος υδράργυρος και τεχνητά μέλη, για περαιτέρω επεξεργασία.
Μέχρι σήμερα η τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί για την απόθεση πτωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για επιστημονικούς σκοπούς και ζώων κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, μια Ελβετίδα επιστήμονας αναπτύσσει τη μέθοδο της ψυκτοεξάχνωσης και αναμένει να λάβει το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Σύμφωνα με την εν λόγω μέθοδο, η σορός καταψύχεται σε υγρό άζωτο υπό συνθήκες θερμοκρασίας  -173 βαθμών Κελσίου, στη συνέχεια δονείται για να θρυμματιστεί και η παγωμένη σκόνη που προκύπτει εκτίθεται σε συνθήκες χαμηλής πίεσης για να ξηρανθεί (καθώς σε συνθήκες χαμηλής πίεσης, ο πάγος μετατρέπεται απευθείας σε υδρατμούς, ένα φαινόμενο που ονομάζεται εξάχνωση).
Η αποξηραμένη σκόνη περνά μέσα από φίλτρα που απομακρύνει τα σφραγίσματα και άλλα τεχνητά υλικά και καταλήγει σε ένα μικρό βιοδιασπώμενο φέρετρο, έτοιμο για ταφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: