Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ότι και να μας κάνετε...


Αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα το χάσουμε!

Το σουβλάκι είναι ένα χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα, το οποίο είναι ονομαστό σε όλο τον κόσμο και το οποίο σερβίρεται κατ' εξοχήν σε ειδικά καταστήματα (σουβλατζίδικα). Είναι επίσης και ένας τύπος γρήγορου φαγητού που συναντάται σε υπαίθριες εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα...

Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθηναίου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλ. στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί.
Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα. Πλέον, και με την αύξηση του ανταγωνισμού, τα περισσότερα από τα καταστήματα, παρέχουν τα εδέσματά τους και σε πακέτο, για την κατανάλωσή τους στην οικία του κάθε ενδιαφερομένου.

4 σχόλια:

mahler76 είπε...

αν πάει 5 ευρώ το ένα θα το κόψουμε κι αυτό.

dipphotos είπε...

Eνδιαφέρον και ενημερωτικό το σημείωμά σου,
μου αρέσει η φωτογραφία σου,όπως και το ότι κατάφερες να πείσεις τα δύο γνωστά φωτο-μοντέλα Théo και Psà να ποζάρουν στο φακό σου :)

NOSTOS είπε...

Πολύ καλή και ενημερωτική η ανάρτησή σου.Σίγουρα Ελληνας και σουβλάκι όπως και τόσα άλλα πάνε μαζί.Την καλησπέρα μου,κι ευχαριστώ για την φιλοξενία σας εδώ.

Σοφιάννα είπε...

!!!!!!!!!!!